Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010
Απεργία και ενημέρωση...
[*] Δυστυχώς και ντρέπομαι που το λέω, σήμερα δεν απεργώ... Εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρεία και ακόμα ο φόβος πιθανής απόλυσης είναι μεγαλύτερος από τον φόβο της επιβίωσης...
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010
Κάνοντας οικογένεια...
Η πρώτη επιλογή είναι εύκολη, ζεις με manual, ακολουθείς τα βήματα που κάνανε κάποιοι άλλοι πριν από εσένα και πορεύεσαι, με όλες τις σωστές και λάθος επιλογές που κάνανε κάποιοι άλλοι πριν από εσένα, για σένα... Η δεύτερη επιλογή είναι πολύ δυσκολότερη... Πρέπει να μπορείς να δεις όσο πιο αποστασιοποιημένα μπορείς, το μοντέλο οικογένειας που έζησες σαν παιδί και να το κρίνεις ψύχραιμα, να δεις τα λάθη και τα σωστά και να τα αξιολογήσεις, πώς και γιατί έγιναν και πού οδήγησαν... Μετά να πάρεις τα θετικά στοιχεία αυτού του μοντέλου, να απομονώσεις τα αρνητικά και να τα απομακρύνεις, και να το εμπλουτίσεις με τη δική σου γνώση, το δικό σου όραμα για τη ζωή και να το πας παρακάτω...
Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από κοινού με τον/την σύντροφο που έχεις αποφασίσει να φτιάξεις αυτή την οικογένεια... Ένα οικογενειακό μοντέλο, φτιαγμένο στο μυαλό μόνο του ενός εκ των δύο είναι καταδικασμένο στην αποτυχία ή στην καλύτερη περίπτωση στην δυσλειτουργία... Το να προσπαθείς να φτιάξεις μια οικογένεια από την αρχή αντί να ακολουθήσεις την πεπατημένη δεν είναι εύκολη, έχει πολλά εμπόδια και πρώτα απ' όλα τον ίδιο τον εαυτό σου και την συνήθεια... Είναι φοβερά δύσκολο να αντισταθείς στη συνήθεια, σε αυτό που ξέρεις, είναι μάχη με τον εαυτό σου... Πρέπει να είσαι απόλυτος στις επιλογές σου και στις θέσεις σου, μεσοβέζικες λύσεις και συμβιβασμοί είτε για να ικανοποιηθούν κάποιοι τρίτοι, είτε για να περάσεις λιγότερη ταραχή ο ίδιος, όχι μόνο δεν βοηθάνε αλλά υπονομεύουν την προσπάθειά σου...
Σε λίγες μέρες θα γεννηθεί ο μπέμπης και η οικογένειά που έχω εγώ κι η Μ. θα μεγαλώσει και θα αποκτήσει άλλο νόημα... Έχουμε επιλέξει με την Μ. να φτιάξουμε την οικογένειά μας όπως εμείς καταλαβαίνουμε κι όχι κάποιοι άλλοι... Διαφωνούμε ως προς την μεθοδολογία αντιμετώπισης των εμποδίων και των γύρω (εγώ είμαι πιο απόλυτος και κοφτός, η Μ. πιο διαλλακτική) αλλά ο στόχος μας είναι ο ίδιος... Μια οικογένεια ανεξάρτητη, αγαπημένη που αν κάνει λάθη, να είναι δικά της και όχι κάποιων άλλων...
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010
Everything is OK...
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010
ΔΝΤ= Όλεθρος...
Μπαίνει το ΔΝΤ ...πέφτει περονόσπορος
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Αργεντινή, Λετονία, Ρουμανία, Ουκρανία και πολλές ακόμη χώρες έχουν δοκιμάσει στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και κατά την παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση τις ολέθριες εξυγιαντικές παραινέσεις του ΔΝΤ.
Η Αργεντινή ίσως είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα γιατί η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όχι μόνον έφερε την οικονομική καταστροφή στη χώρα καθώς και την κοινωνική εξέγερση, αλλά αύξησε επιπλέον τους επικριτές του ΔΝΤ και πέραν του στρατοπέδου της παραδοσιακής Αριστεράς.
Ο γνωστός επαναστάτης Τσε Γκεβάρα δήλωνε το 1959 στο ραδιόφωνο της Αργεντινής (αναδημοσίευση από το Wikipedia): «Τα συμφέροντα του ΔΝΤ εκπροσωπούν τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα τα οποία φαίνεται να έχουν εδραιωθεί και επικεντρωθεί στη Γουόλ Στριτ». Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα ο νεοκεϊνσιανός, και όχι μαρξιστής, Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς χαρακτήριζε «φονταμενταλιστικές» τις πολιτικές που προωθούσε ο διεθνής οργανισμός.
Σκοπός του ΔΝΤ δεν είναι να βοηθήσει, έστω μέσω σκληρής λιτότητας, να ορθοποδήσει μια χώρα (και πώς άλλωστε;), αλλά να παράσχει στη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα πληρωμών τα λεφτά να ξεχρεώσει τους πιστωτές της, καταδικάζοντάς τη στην ανέχεια και τη φτώχεια μέχρι νεωτέρας.
Χώρα-μοντέλο την έκαναν...
Η Αργεντινή θεωρούνταν από το ΔΝΤ χώρα-μοντέλο, καθώς τη δεκαετία του '90 εφάρμοσε κατά γράμμα την περιβόητη συναίνεση της Ουάσιγκτον, τον «δεκάλογο» του νεοφιλελευθερισμού. Τον όρο συναίνεση της Ουάσιγκτον επινόησε πρώτη φορά το 1989 ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών της Ουάσιγκτον, Τζον Γουίλιαμσον. Ο Γουίλιαμσον με τον όρο αυτό κωδικοποίησε τις πολιτικές με τις οποίες η Ουάσιγκτον, μέσω κυρίως του ΔΝΤ, επιχειρούσε να λύσει την πρώτη μεγάλη κρίση στην «αυλή» της, αυτή του χρέους της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του '80.
Οι «10 εντολές» της συναίνεσης της Ουάσιγκτον περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των επιδοτήσεων, τη μείωση της φορολογίας, την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Σώθηκε» αλλά πέθανε
Το 2001 το ΔΝΤ παρείχε οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον όρο να μειώσει ολοκληρωτικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Πώς; Με την πλήρη εξάλειψη των κοινωνικών προγραμμάτων, τη μείωση κατά 20% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων. Αντί για σωτηρία... τα μέτρα έφεραν τον... θάνατο: τη στάση πληρωμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, προκαλώντας πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική κρίση.
* Η συνταγή «Αργεντινή» εφαρμόστηκε λίγα χρόνια αργότερα στη χώρα-μέλος της Ε.Ε., τη Λετονία. Τα 7,5 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε ο διεθνής οργανισμός μαζί με τη Σουηδία και άλλες χώρες, έφτασαν σε μείωση κατά 20% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ανάλογη περικοπή των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 40%. Ποιο το όφελος; Αρνητική ανάπτυξη ρεκόρ 24% τα δύο τελευταία χρόνια και ανεργία 22,8%, η υψηλότερη στην Ε.Ε.!
Περιγράφοντας την αντίδραση της Λετονίας στην οικονομική κρίση ο Μαρκ Γουέσμπροτ, Αμερικανός οικονομολόγος του εδρεύοντος στην Ουάσιγκτον Κέντρου για την Οικονομική Πολιτική, τη χαρακτήρισε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» «κτηνωδία σε στιλ 19ου αιώνα» (!).
* Η παρέμβαση Ε.Ε.-ΔΝΤ στη Ρουμανία με δάνειο 20 δισ. ευρώ έφερε 100.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Στην εκτός Ε.Ε. Ουκρανία η οικονομική βοήθεια 16,4 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ έχει μέχρι στιγμής... προκαλέσει αρνητική ανάπτυξη 15% το 2009, ύφεση που είναι η χειρότερη των τελευταίων 15 ετών.
Δεν πήρε πρέφα από Ιρλανδία
Οσο για τη διορατικότητα του διεθνούς οργανισμού απέναντι στις κρίσεις, το ΔΝΤ χαρακτήρισε τον Σεπτέμβριο του 2007 «ισχυρές» τις οικονομικές επιδόσεις της Ιρλανδίας, «χάρη στις υγιείς πολιτικές». «Το τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφάλαια, είναι κερδοφόρο, έχει ρευστότητα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι χαμηλά». Και ύστερα (2008)... οι ιρλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν και για να εξυγιανθούν, περικόπηκαν... οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. *
Από Ελευθεροτυπία
Δρόμος προς την κόλαση το ΔΝΤ
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Ανοιχτή ενθάρρυνση προς τους κερδοσκόπους να επιτίθενται ανελέητα κατά της ελληνικής οικονομίας συνιστά η στάση της ΕΕ και των οργάνων της, που συμπεριφέρονται πλέον απέναντι στην Ελλάδα όπως θα συμπεριφέρονταν σε κατακτημένη χώρα. Τόσο οι απειλητικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιουρογκρούπ) και των «27» (Εκοφίν) όσο και η απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ να συμπεριλάβει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στους οργανισμούς που ανέλαβαν την κηδεμονία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει πολύ άσχημη κατάσταση.
Στην πραγματικότητα οι κερδοσκόποι έχουν καταλάβει ότι τουλάχιστον για έναν-δύο μήνες ακόμη η ΕΕ όχι απλώς δεν έχει σκοπό να εμποδίσει την κερδοσκοπία εναντίον της χώρας μας, αλλά αντιθέτως την... ενθαρρύνει! Χρειάζεται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας η ΕΕ για να διευκολυνθεί ο πολιτικός εκβιασμός που ήδη ασκεί και είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει εναντίον της χώρας μας!
Εχουν ήδη αποφασίσει οι επικυρίαρχοι της πατρίδας μας να επιβάλουν και πρόσθετα, ακόμη αγριότερα μέτρα λιτότητας. Η ημερομηνία της 16ης Μαρτίου είναι εικονική. Δεν περιμένουν να ελέγξουν τίποτα, γιατί έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν είναι δυνατόν να αποδώσει κανένα μέτρο σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτοί έχουν προαποφασίσει τα νέα μέτρα που θα μας επιβάλουν. Θα το πράξουν ισχυριζόμενοι ότι δήθεν τα αποτελέσματα του πρώτου πακέτου μέτρων δεν κρίνονται επαρκή.
Η συμπερίληψη του ΔΝΤ στους κηδεμόνες της χώρας έχει εξαιρετική συμβολική σημασία. Οπου πάει το ΔΝΤ, αφήνει πίσω του ερείπια και εξαθλίωση των λαϊκών μαζών και θέλει η ΕΕ να περάσει το μήνυμα ότι έτσι θα καταντήσουμε κι εμείς.
Στη Λετονία, μια χώρα-φούσκα που δημιούργησε η Σουηδία και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες-μέλη της ΕΕ μαζί με τη Γερμανία, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε κατά... 18% (!!!) μέσα σε έναν χρόνο από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε εκεί το ΔΝΤ και η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22,8% από μόλις 5,6% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2007. Συντάξεις, υγεία, παιδεία καταβαραθρώθηκαν από τις περικοπές.
Μαζί τους καταποντίστηκε και το πολιτικό σύστημα, καθώς οι πολίτες σαν τρελοί από τα πλήγματα που δέχονται στρέφονται εναντίον όλων των πολιτικών κομμάτων που ανέχονται την κατοχή της χώρας από το ΔΝΤ.
Η χώρα έχει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο και σημειώνεται ένα πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα φαινόμενο, σε δημοσκοπικό για την ώρα επίπεδο: Κανένα, απολύτως κανένα πολιτικό κόμμα της Λετονίας στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δεν ξεπερνά το όριο του... 5% για να μπει στο Κοινοβούλιο!
Κατάρρευση των σοσιαλιστών που είχαν θριαμβεύσει στις εκλογές του 2006 έχει προκαλέσει η υπαγωγή στο ΔΝΤ και της Ουγγαρίας. Οι εκλογές θα γίνουν μέσα στην άνοιξη και αναμένεται οι σοσιαλιστές να συντριβούν χάνοντας τουλάχιστον... 15, 20 ή και περισσότερες εκατοστιαίες μονάδες! Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκιούρτσανι άλλωστε έχει ήδη εκδιωχθεί από τη θέση του. Την Ουγγαρία κυβερνά εδώ και έναν χρόνο κυβέρνηση με έναν «τεχνοκράτη» πρωθυπουργό και πολιτικούς υπουργούς - κάτι σαν το πιο γλυκό όνειρο της... Ντόρας Μπακογιάννη για να αποτρέψει την κομματική ιεραρχία στη ΝΔ εκμεταλλευόμενη μια ανώμαλη πολιτικοοικονομική κατάσταση!
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπορεί να είναι καθόλου σίγουρη ότι θα αποφύγει τη μοίρα των κυβερνήσεων των χωρών που υπήχθησαν στο ΔΝΤ. Ας μην παρασύρεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν λαϊκή επιδοκιμασία στα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός.
Αυτά που θα επιβάλει η ΕΕ με το ΔΝΤ θα ξεσηκώσουν οπωσδήποτε καθολική κατακραυγή εκ μέρους σχεδόν όλων των κοινωνικών στρωμάτων και θα μεταστρέψουν την κοινή γνώμη. Αλλωστε στους Γερμανούς δεν στοιχίζει τίποτα να θυσιάσουν τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ...
Από το Έθνος
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010
ECOFIN - Κάνοντας τρύπες στο νερό...
Δεν βλέπει το ECOFIN το αδιέξοδο; Δεν καταλαβαίνουν ότι απλά μεταθέτουν χρονικά το αναπόφευκτο, εφόσον δεν λαμβάνουν τα μέτρα που πραγματικά πρέπει, να πάρουν δηλαδή τα λεφτά από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις με τα υπερκέρδη; Δεν βλέπουν ότι αυτές οι πολιτικές θα οδηγήσουν μαθηματικά σε μεγάλη κοινωνική αναταραχή;
Δεν μπορεί να μην τα βλέπουν και δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος έχει φτάσει πια στο νυν και αεί... Είτε είμαστε μάρτυρες των σπασμών του λαβωμένου θηρίου είτε μιλάμε για εσκεμμένη όξυνση της κατάστασης που θα οδηγήσει σε μια κοινωνική αναταραχή που θα δώσει την ευκαιρία στην εξουσία να γίνει πιο αυταρχική και συγκεντρωτική..
Έχει γούστο όμως ότι οι κήνσορες της Ε.Ε. δείχνουν να αδιαφορούν για την πιθανότητα μιας γενικευμένης κλιμάκωσης της κοινωνικής αναταραχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την εμφάνιση εξεγέρσεων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπό την μορφή ντόμινο, που θα αμφισβητήσουν άμεσα και επιτακτικά την εξουσία τους, πιθανότητα που κατά την προσωπική μου άποψη, δεν μοιάζει τόσο απίθανη...
Το μόνο σίγουρο είναι ότι, one way or another, έρχονται ζόρικες μέρες...
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010
Psychotherapy Session #3...
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010
Ντροπή ρε ξεφτίλες...
Χρυσοχοΐδης: «Δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού των ένστολων»
«Δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού των ένστολων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το βήμα του πρώτου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι αυτό το οποίο συζητείται και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες σχετικά με το ασφαλιστικό, είναι το ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα, δεν αφορά τους ένστολους, αφορά τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και κανέναν άλλον», ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε την ΠΟΑΣΥ ότι «δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού των ένστολων […] Άρα, λοιπόν θα παρακαλέσω πολύ, επειδή έχουμε μια αθρόα προσέλευση συναδέλφων σας για να υποβάλουν αιτήσεις να φύγουν από το Σώμα, και χάνουν χρήματα από το ύψος της αποζημίωσης τους, από τη σύνταξη και το εφάπαξ, έχουμε ένα πανικό, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται τα ταμεία, η ίδια η υπηρεσία που χάνει προσωπικό μάχιμο».
Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι «το ζήτημα δεν αφορά τους ένστολους ούτε καν την ΑΔΕΔΥ αφορά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους».
Από Ναυτεμπορική
Σε απλά ελληνικά :
"Οχι αγαπημένοι πραίτορες, πελάτες του πολιτικού μας συστήματος και σεις υπάλληλοι του Δημοσίου που ακόμα μπορείτε να απεργείτε... Όχι δεν θα τα βάλουμε μαζί σας γιατί τους μεν ένστολους τους χρειαζόμαστε γιατί όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος και τους δε υπάλληλος του Δημοσίου τους φοβόμαστε διότι ακόμα έχουν την "πολυτέλεια" να μπορούν να κάνουν απεργία... Με τους μαλάκες, κακοπληρωμένους, φοβισμένους, σύγχρονους σκλάβους, εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα τα βάλουμε, αυτοί θα πληρώσουν την νύφη... Αυτοί που όχι απεργία δεν τολμάνε να κάνουνε γιατί η μια απόλυση γίνεται πάνω στην άλλη,αλλά ευχαριστούν και την τύχη τους όταν έχουν απλά δουλειά έστω και αν είναι part time..."