ΔΝΤ= Όλεθρος...

Δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, από δύο διαφορετικές εφημερίδες, για τα "οφέλη" που έχουν αποκομμίσει οι χώρες που μέχρι τώρα δέχτηκαν την παρέμβαση του ΔΝΤ...


Μπαίνει το ΔΝΤ ...πέφτει περονόσπορος



Αργεντινή, Λετονία, Ρουμανία, Ουκρανία και πολλές ακόμη χώρες έχουν δοκιμάσει στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και κατά την παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση τις ολέθριες εξυγιαντικές παραινέσεις του ΔΝΤ.

Η Αργεντινή ίσως είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα γιατί η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όχι μόνον έφερε την οικονομική καταστροφή στη χώρα καθώς και την κοινωνική εξέγερση, αλλά αύξησε επιπλέον τους επικριτές του ΔΝΤ και πέραν του στρατοπέδου της παραδοσιακής Αριστεράς.
Ο γνωστός επαναστάτης Τσε Γκεβάρα δήλωνε το 1959 στο ραδιόφωνο της Αργεντινής (αναδημοσίευση από το Wikipedia): «Τα συμφέροντα του ΔΝΤ εκπροσωπούν τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα τα οποία φαίνεται να έχουν εδραιωθεί και επικεντρωθεί στη Γουόλ Στριτ». Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα ο νεοκεϊνσιανός, και όχι μαρξιστής, Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς χαρακτήριζε «φονταμενταλιστικές» τις πολιτικές που προωθούσε ο διεθνής οργανισμός.
Σκοπός του ΔΝΤ δεν είναι να βοηθήσει, έστω μέσω σκληρής λιτότητας, να ορθοποδήσει μια χώρα (και πώς άλλωστε;), αλλά να παράσχει στη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα πληρωμών τα λεφτά να ξεχρεώσει τους πιστωτές της, καταδικάζοντάς τη στην ανέχεια και τη φτώχεια μέχρι νεωτέρας.
Χώρα-μοντέλο την έκαναν...
Η Αργεντινή θεωρούνταν από το ΔΝΤ χώρα-μοντέλο, καθώς τη δεκαετία του '90 εφάρμοσε κατά γράμμα την περιβόητη συναίνεση της Ουάσιγκτον, τον «δεκάλογο» του νεοφιλελευθερισμού. Τον όρο συναίνεση της Ουάσιγκτον επινόησε πρώτη φορά το 1989 ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών της Ουάσιγκτον, Τζον Γουίλιαμσον. Ο Γουίλιαμσον με τον όρο αυτό κωδικοποίησε τις πολιτικές με τις οποίες η Ουάσιγκτον, μέσω κυρίως του ΔΝΤ, επιχειρούσε να λύσει την πρώτη μεγάλη κρίση στην «αυλή» της, αυτή του χρέους της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του '80.
Οι «10 εντολές» της συναίνεσης της Ουάσιγκτον περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των επιδοτήσεων, τη μείωση της φορολογίας, την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Σώθηκε» αλλά πέθανε
Το 2001 το ΔΝΤ παρείχε οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον όρο να μειώσει ολοκληρωτικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Πώς; Με την πλήρη εξάλειψη των κοινωνικών προγραμμάτων, τη μείωση κατά 20% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων. Αντί για σωτηρία... τα μέτρα έφεραν τον... θάνατο: τη στάση πληρωμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, προκαλώντας πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική κρίση.
* Η συνταγή «Αργεντινή» εφαρμόστηκε λίγα χρόνια αργότερα στη χώρα-μέλος της Ε.Ε., τη Λετονία. Τα 7,5 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε ο διεθνής οργανισμός μαζί με τη Σουηδία και άλλες χώρες, έφτασαν σε μείωση κατά 20% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ανάλογη περικοπή των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 40%. Ποιο το όφελος; Αρνητική ανάπτυξη ρεκόρ 24% τα δύο τελευταία χρόνια και ανεργία 22,8%, η υψηλότερη στην Ε.Ε.!
Περιγράφοντας την αντίδραση της Λετονίας στην οικονομική κρίση ο Μαρκ Γουέσμπροτ, Αμερικανός οικονομολόγος του εδρεύοντος στην Ουάσιγκτον Κέντρου για την Οικονομική Πολιτική, τη χαρακτήρισε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» «κτηνωδία σε στιλ 19ου αιώνα» (!).
* Η παρέμβαση Ε.Ε.-ΔΝΤ στη Ρουμανία με δάνειο 20 δισ. ευρώ έφερε 100.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Στην εκτός Ε.Ε. Ουκρανία η οικονομική βοήθεια 16,4 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ έχει μέχρι στιγμής... προκαλέσει αρνητική ανάπτυξη 15% το 2009, ύφεση που είναι η χειρότερη των τελευταίων 15 ετών.
Δεν πήρε πρέφα από Ιρλανδία
Οσο για τη διορατικότητα του διεθνούς οργανισμού απέναντι στις κρίσεις, το ΔΝΤ χαρακτήρισε τον Σεπτέμβριο του 2007 «ισχυρές» τις οικονομικές επιδόσεις της Ιρλανδίας, «χάρη στις υγιείς πολιτικές». «Το τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφάλαια, είναι κερδοφόρο, έχει ρευστότητα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι χαμηλά». Και ύστερα (2008)... οι ιρλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν και για να εξυγιανθούν, περικόπηκαν... οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. *

Από Ελευθεροτυπία



Δρόμος προς την κόλαση το ΔΝΤ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ανοιχτή ενθάρρυνση προς τους κερδοσκόπους να επιτίθενται ανελέητα κατά της ελληνικής οικονομίας συνιστά η στάση της ΕΕ και των οργάνων της, που συμπεριφέρονται πλέον απέναντι στην Ελλάδα όπως θα συμπεριφέρονταν σε κατακτημένη χώρα. Τόσο οι απειλητικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιουρογκρούπ) και των «27» (Εκοφίν) όσο και η απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ να συμπεριλάβει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στους οργανισμούς που ανέλαβαν την κηδεμονία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει πολύ άσχημη κατάσταση.

Στην πραγματικότητα οι κερδοσκόποι έχουν καταλάβει ότι τουλάχιστον για έναν-δύο μήνες ακόμη η ΕΕ όχι απλώς δεν έχει σκοπό να εμποδίσει την κερδοσκοπία εναντίον της χώρας μας, αλλά αντιθέτως την... ενθαρρύνει! Χρειάζεται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας η ΕΕ για να διευκολυνθεί ο πολιτικός εκβιασμός που ήδη ασκεί και είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει εναντίον της χώρας μας!

Εχουν ήδη αποφασίσει οι επικυρίαρχοι της πατρίδας μας να επιβάλουν και πρόσθετα, ακόμη αγριότερα μέτρα λιτότητας. Η ημερομηνία της 16ης Μαρτίου είναι εικονική. Δεν περιμένουν να ελέγξουν τίποτα, γιατί έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν είναι δυνατόν να αποδώσει κανένα μέτρο σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτοί έχουν προαποφασίσει τα νέα μέτρα που θα μας επιβάλουν. Θα το πράξουν ισχυριζόμενοι ότι δήθεν τα αποτελέσματα του πρώτου πακέτου μέτρων δεν κρίνονται επαρκή.

Η συμπερίληψη του ΔΝΤ στους κηδεμόνες της χώρας έχει εξαιρετική συμβολική σημασία. Οπου πάει το ΔΝΤ, αφήνει πίσω του ερείπια και εξαθλίωση των λαϊκών μαζών και θέλει η ΕΕ να περάσει το μήνυμα ότι έτσι θα καταντήσουμε κι εμείς.

Στη Λετονία, μια χώρα-φούσκα που δημιούργησε η Σουηδία και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες-μέλη της ΕΕ μαζί με τη Γερμανία, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε κατά... 18% (!!!) μέσα σε έναν χρόνο από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε εκεί το ΔΝΤ και η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22,8% από μόλις 5,6% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2007. Συντάξεις, υγεία, παιδεία καταβαραθρώθηκαν από τις περικοπές.

Μαζί τους καταποντίστηκε και το πολιτικό σύστημα, καθώς οι πολίτες σαν τρελοί από τα πλήγματα που δέχονται στρέφονται εναντίον όλων των πολιτικών κομμάτων που ανέχονται την κατοχή της χώρας από το ΔΝΤ.

Η χώρα έχει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο και σημειώνεται ένα πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα φαινόμενο, σε δημοσκοπικό για την ώρα επίπεδο: Κανένα, απολύτως κανένα πολιτικό κόμμα της Λετονίας στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δεν ξεπερνά το όριο του... 5% για να μπει στο Κοινοβούλιο!

Κατάρρευση των σοσιαλιστών που είχαν θριαμβεύσει στις εκλογές του 2006 έχει προκαλέσει η υπαγωγή στο ΔΝΤ και της Ουγγαρίας. Οι εκλογές θα γίνουν μέσα στην άνοιξη και αναμένεται οι σοσιαλιστές να συντριβούν χάνοντας τουλάχιστον... 15, 20 ή και περισσότερες εκατοστιαίες μονάδες! Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκιούρτσανι άλλωστε έχει ήδη εκδιωχθεί από τη θέση του. Την Ουγγαρία κυβερνά εδώ και έναν χρόνο κυβέρνηση με έναν «τεχνοκράτη» πρωθυπουργό και πολιτικούς υπουργούς - κάτι σαν το πιο γλυκό όνειρο της... Ντόρας Μπακογιάννη για να αποτρέψει την κομματική ιεραρχία στη ΝΔ εκμεταλλευόμενη μια ανώμαλη πολιτικοοικονομική κατάσταση!

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπορεί να είναι καθόλου σίγουρη ότι θα αποφύγει τη μοίρα των κυβερνήσεων των χωρών που υπήχθησαν στο ΔΝΤ. Ας μην παρασύρεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν λαϊκή επιδοκιμασία στα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός.

Αυτά που θα επιβάλει η ΕΕ με το ΔΝΤ θα ξεσηκώσουν οπωσδήποτε καθολική κατακραυγή εκ μέρους σχεδόν όλων των κοινωνικών στρωμάτων και θα μεταστρέψουν την κοινή γνώμη. Αλλωστε στους Γερμανούς δεν στοιχίζει τίποτα να θυσιάσουν τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ...


Από το Έθνος

Σχόλια