Μάθετε προγραμματισμό on line...

Δεν ξέρω πόσοι από τους αναγνώστες αυτού του blog θα βρουν αυτό το post ενδιαφέρον... To "Ψαροκόκαλο" δεν είναι ένα τεχνολογικό blog και οι αναγνώστες του δεν είναι (κατά κύριο λόγο φαντάζομαι) tech-oriented, νομίζω όμως ότι θα ήταν χρήσιμο για όποιον επιθυμεί να εξερευνήσει λίγο τον χώρο της Πληροφορικής και του προγραμματισμού, να βρει συγκεντρωμένες κάποιες on line, δωρεάν πηγές που εμένα με βοήθησαν να μάθω πολλά πράγματα που τα χρησιμοποίησα στη δουλειά μου κι όχι μόνο...

  • W3Schools ("The world's largest web development site", είναι το logo του και ίσως να έχει δίκιο! Όλες οι τεχνολογίες που αφορούν το web development, από το front end (HTML, CSS ,Javascript, jQuery και άλλα) μέχρι το back end (ASP, PHP, XML, JSON και άλλα) και τις βάσεις δεδομένων (SQL) , υπάρχουν εδώ!)
  • Codecademy (Ένα εξαιρετικό on line learning site το οποίο δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έφτιαξε σχολή από παρόμοια sites... Διαθέτει ένα εξαιρετικό interface, απόλυτα φιλικό στον user, και on line compilers για να δουλεύεις μέσα από τον browser χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσεις τίποτα στον υπολογιστή σου... Έχει πολύ ισχυρό community από τους χιλιάδες χρήστες του, στα forums του μπορείς να λύσεις κάθε απορία σου... Τα courses που προσφέρει αφορούν κατά κύριο λόγο το web development (HTML, CSS, PHP, Javascript, jQuery) αλλά όχι μόνο καθώς προσφέρει courses και για Ruby και Python αλλά και διάφορα APIs...)
  • LearnStreet (Είναι ένα site που ανήκει στην σχολή που δημιούργησε το Codecademy ... Ακολουθεί την ίδια λογική τόσο στο interface όσο και στο γενικότερο concept, προσφέρει όμως προς το παρόν λιγότερα courses (Javascript, Python, Ruby)... Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια, σε αυτό το site "ακονίζω" τις γνώσεις μου στην Python αυτή την περίοδο, ολοκληρώνοντας διάφορα projects που προσφέρει με την μορφή ασκήσεων... )
  • tutorialspoint (Ο τίτλος του site μιλάει από μόνος του, αν ψάχνεις tutorial για οποιοδήποτε τεχνολογικό θέμα από προγραμματισμό και telecoms μέχρι server scripting, web development και quality control, όλα είναι εδώ... Χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο site σαν on line reference, αν ψάχνω κάτι στα γρήγορα, ξέρω πού θα το βρω...)
  • DotNetPearls ( Είναι ένα site με tutorials και παραδείγματα που αφορούν τον προγραμματισμό στον (αχανή) κόσμο του .NET ... Επικεντρώνεται στις δύο κατεξοχήν .NET γλώσσες, C# και VB.NET αλλά προσφέρει κι ένα course για Python... Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό site για να ξεκινήσει κάποιος τον προγραμματισμό στην πλατφόρμα του .NET πριν εμβαθύνει σε πιο σύνθετες έννοιες...)
  • SQLAuthority (Το blog του Pinal Dave, είναι το καλύτερο μέρος για πληροφορίες, tips και tricks που αφορούν τις βάσεις δεδομένων, την SQL και τον SQL Server και όχι μόνο...)
  • CheckiO (Για το τέλος άφησα ένα...παιχνίδι! Το CheckiO είναι ένα παιχνίδι στο οποίο πρέπει να λύσεις διάφορους γρίφους γράφοντας μικρά προγράμματα σε Python... Κάθε γρίφος που λύνεται ξεκλειδώνει το επόμενο level... Το παιχνίδι αυτό απαιτεί, φυσικά, καλή γνώση της Python αλλά όχι μόνο, κατανόηση κάποιων αρχών των μαθηματικών και αλγορίθμων είναι απαραίτητα... Το CheckiO είναι μια πρόκληση για το μυαλό και τις ικανότητες σου, έχω περάσει μέρες ψάχνοντας την λύση των γρίφων... Το παιχνίδι έχει και forum όπου δίνονται άμεσα απαντήσεις σε απορίες ή διευκρινήσεις, η διαχειριστική του ομάδα είναι πολύ εξυπηρετικά και ευγενικά παιδιά... Το CheckiO είναι μια εξαιρετική προσπάθεια από την Ουκρανία... )

Σχόλια

  1. Για 'μένα όχι αλλά για το Γιώργο, είναι ένα πολύ καλό δώρο! Το καρφίτσωσα ήδη!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχολείται το Παόκι με προγραμματισμό?

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
    2. άσχετο: τώρα που είπες παόκι σκέφτηκα ότι κανένα ποστ δεν είδαμε εδώ τριγύρω για το θέμα Κάτσε...

      Διαγραφή
    3. Αμέ κάτι σκαμπάζει! Ολο σε φόρα είναι και διαβάζει, αλλά πιο πολύ τα τεχνικά κατέχει. Τελευταία άρχισε να ασχολείται με προγραμματισμό πιο εντατικά. Άντε να μάθει να με υποστηρίζει καλύτερα! Να με σηκώσει σάιτ καινούργιο! Αυτομόρφωση για, εγώ πως έμαθα να κάνω τούρτες τάχα? Εργαλείο είναι το ιντερνετ και οι άνθρωποί του θησαυροί. Αυτοί που είναι της προσφοράς.
      Άσε και μ' αυτόν τον Κάτσε, βαρέθηκα να ακούω ανέκδοτα. Ανοστα και δεν τα θυμάμαι κιόλας!

      Διαγραφή
    4. @Humorous Dramer

      Άσε, να λείπει το βύσσινο με τα ποδοσφαιρικά, εγώ το έκοψα το άθλημα...

      @Georgina Kassavetes

      Έτσι όπως τα λες, πηγές υπάρχουν άφθονες, όρεξη και χρόνο χρειάζεται και όλα γίνονται... Καμιά φορά σκέφτομαι πόσο δύσκολο ήταν να βρεςι πληροφορία για κάποιο θέμα πριν το internet...

      Καλή τύχη με την προσπάθεια, άμα κολλήσει πουθενά και ξέρω να βοηθήσω θα χαρώ πολύ να δώσω ένα χεράκι... :)

      Διαγραφή
    5. Μπορεί αλλά εγώ εξακολουθώ να μην θέλω να ασχοληθώ με το θέμα... :)

      Διαγραφή
  2. είχα μάθει παλιά visual C++, αλλά τώρα θυμάμαι λίγα
    για τις παλιές ρομαντικές γλώσσες δεν κάνω καν λόγο (Cobol, Pascal, Basic, Fortran κλπ), είναι κάτι σαν παλιές ατμομηχανές!!
    θα επισκεφτώ τα site, πολύ ενδιαφέρον και χρονο-λυτικό έτσι όπως μας το έδωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η C++ είναι γλώσσα με απεριόριστες δυνατότητες, μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτήν!!!

      Η Cobol όσο και αν σου φανεί περίεργο έχει ακόμα και τώρα χρήση σε κάποιες εταιρείες, ξέρω τράπεζα που δουλεύει main frame με Cobol...

      Οι υπόλοιπες είναι για ακαδημαική χρήση πλέον αν δεν κάνω λάθος...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου