It' alive...it's alive...it's alive!!!

Τι έγινε ρε φίλε;
Κάτι σαλεύει τελικά στο ΚΚΕ, δεν έχει πέσει εντελώς σε λήθαργο...

Στελέχη του ΚΚΕ αμφισβητούν την γραμμή του κόμματος

Με επιστολή τους προς την ηγεσία, στελέχη και μέλη μεγάλων οργανώσεων αμφισβητούν την ανάλυση της ηγεσίας του κόμματος για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" τα στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν "να φταίνε πάντα οι άλλοι" και ασκούν κριτική στην αποκατάσταση του Στάλιν καθώς και στην άρνηση της ηγεσίας να συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Φώτη Παπούλια:

Δεν φταίει ο... Λαζόπουλος

Το βράδυ της Τετάρτης στον έβδομο όροφο των γραφείων του ΚΚΕ στον Περισσό το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τους λόγους για τους οποίους, πρώτη φορά μετά τη διάλυση του ενιαίου Συνασπισμού, το 1991, το κόμμα σημείωνε κάμψη.

Ηδη είχαν γίνει αποδέκτες παραπόνων από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Και -το κυριότερο- είχαν μπροστά τους μια επιστολή η οποία υπογραφόταν από στελέχη και μέλη μεγάλων οργανώσεων στην οποία, πρώτη φορά εδώ και καιρό, υπήρχαν αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας: «Δεν είναι δυνατόν να φταίνε πάντα οι άλλοι. Δεν μπορούμε να επιμένουμε στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης όταν δεν έχουμε καταφέρει να την ορίσουμε και να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά της και τις αλλαγές που έχει υποστεί... Δεν μπορεί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να παραβλέπουμε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να παραπέμπουμε τη λύση τους στο σοσιαλιστικό μέλλον», αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή.

Και στη συνέχεια επισημαίνεται: «Γιατί αποκλείουμε τη συνεργασία με άλλες δυνάμεις στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας; Γιατί επιμένουμε στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό; Γιατί συνεχίζουμε να επιμένουμε σε λάθος θεωρητικές αναλύσεις με αποκορύφωμα την αποκατάσταση του Στάλιν; Γιατί αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι η ελληνική κοινωνία κινείται σε τελείως διαφορετικούς δρόμους; Είναι αναντίστοιχο το αποτέλεσμα, ίσως γιατί εμείς είμαστε σε αναντιστοιχία με την κοινωνία».

Προτάσεις για συνέδριο

Πρώτη φορά η ηγετική ομάδα του κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπη με κλίμα αμφισβήτησης, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους «παραδοσιακούς» τρόπους. Η επωδός «δεν μας καταλαβαίνουν οι λαϊκές μάζες», ή «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο δικομματισμός» ή... ο Λαζόπουλος (όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης»!) δεν φαίνεται πλέον να συγκινούν τα μέλη.

Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα, οι Μ. Μαΐλης, Δ. Γόντικας και Π. Μεντρέκας πρότειναν τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, ώστε να επιβεβαιωθούν η γραμμή του κόμματος και η τακτική του στις εκλογές. Η πρόταση απορρίφθηκε προς το παρόν, αφού θα ισοδυναμούσε με παραδοχή ήττας.

-Απορρίφθηκε επίσης και η πρόταση για «συνέδριο διαδοχής», αφού θα «έδειχνε» ως υπεύθυνη για το αποτέλεσμα την Αλέκα Παπαρήγα. Στην προσπάθεια, μάλιστα, να μην γενικευτεί το κλίμα απογοήτευσης, η γραμματέας του ΚΚΕ εγκαινιάζει νέα πορεία προς το λαό, αρχής γενομένης από σήμερα στον Πειραιά.

«Συνταγή παλιά και δοκιμασμένη, αλλά αμφιβόλου αποτελέσματος» σχολίαζαν στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία προβλέπουν ότι «το κόμμα μπαίνει σε περίοδο κρίσης, εκτός και αν αποφασίσουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα».

Από TVXS

Σχόλια

 1. Ωχ! Αντιδρά το ΚΚΕ στην ηγεσία του; Η δευτέρα παρουσία δεν πρέπει να είναι και πολύ μακρυά! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καιρός ήταν βρε Snow. Το θέμα είναι πως τέτοιες κινήσεις είχαν ξαναγίνει κατά καιρούς με αποτέλεσμα απλά κάποιοι να δούνε πόρτα και φυσικά μετά να λοιδωρηθούν. Δεν ξέρω αν τώρα θα γίνει κάτι διαφορετικό αλλά αν γίνει, δίκιο έχει ο/η αποπάνω. Το 2012 είναι κοντά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ eriol78

  Τα ύστερα του κόσμου, ο καιρός γαρ εγγύς και δεν συμμαζεύεται... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Daria

  Σοβαρά τώρα, δεν ελπίχω να γίνει κάτι θεαματικό...
  Η διαγραφή των αντιφρονούντων είναι η πιο πιθανή κατάληξη...
  Απλά το αποτέλεσμα των εκλογών, το γράμμα των αντιφρονούντων, διάφορα μικρά και μεγάλα που συμβαίνουν κατά καιρούς είναι καμπανάκια και κάποια στιγμή οφείλεουν στον Περισσό να τα ακούσουν, διότι αν δεν τα ακούσουν και χάσουν την επαφή με τα "κάτω", την κάτσανε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιατί μωρέ Snow; Άκουσε κανείς τα καμπανάκια που βάρεσαν το 91; Τότε που έφυγε ένα σωρό κόσμος από το ΚΚΕ; Πολλοί φίλοι μου έφυγαν τότε και για μήνες γυρνούσαν με άδειο βλέμμα και σαλταρισμένοι. Τι κατάλαβε τότε το ΚΚΕ; Έβγαλε Γ.Γ. την Αλέκα και αποκατέστησε τον Στάλιν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ναι αλλά ξέρεις τι λένε?
  Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσανε... ;)

  Υ.Γ. Το '91 σηκώνει πολύ κουβέντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σίγουρα σηκώνει κουβέντα και μάλιστα από ανθρώπους που το έζησαν από τα μέσα. Εγώ ποτέ δεν ήμουν στο ΚΚΕ, τη γλύτωσα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν την προσπάθεια για τον ενιαίο ΣΥΝ και έφυγαν με τις κλωτσιές. Αυτούς ρωτάω για να μαθαίνω και να καταλάβω λίγο το κλίμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ταραγμένες εποχές που κανένας δεν ήξερε τι ήτανε πια, ο Φαράκος έλεγε ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς κάποιος κομμουνιστής, η ΕΣΣΔ κατέρρεε και γινόταν γενικά ένας πανικός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου